Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Vegan!!!

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας (World Vegan Day) με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τα πιθανά οφέλη της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων αλλά και την καλύτερη καθοδήγηση και υποστήριξη όσων επιθυμούν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο.

Ο όρος veganism χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγίας, με τη διατροφή να περιλαμβάνει αποκλειστικά τροφές φυτικής προέλευσης. Σε άλλες μορφές χορτοφαγίας περιλαμβάνονται είτε πολύ μικρές ποσότητες λευκού κρέατος (semi-vegetarianism), είτε μόνο τα ψάρια και τα θαλασσινά (pescatarianism), είτε μόνο τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αλλά όχι το κρέας και το ψάρι (lacto-ovo vegetarianism).

 

Η λέξη vegan, προήλθε από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944. Αυτό συνέβη γιατί η Έλσι Σρίγκλεϋ και ο Ντόναλντ Γουάτσον θεωρούσαν ανήθικη τη χρήση του όρου χορτοφάγος για ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα κι έτσι ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία (UK Vegan Society). Συνδύασαν τα πρώτα τρία και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης vegetarian και δημιούργησαν τον όρο vegan.

 

Οι αυστηρά χορτοφάγοι γενικά αντιτίθενται στη βία και τη βαρβαρότητα, που συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, καλλυντικών που έχουν πειραματισθεί πρώτα, πάνω σε ζώα, παραγωγής ρούχων από δέρμα και γούνα κλπ.

 

Η επιλογή προϊόντων που δεν περιέχουν ζωϊκά παράγωγα απαιτεί γνώση των συστατικών αλλά και των μεθόδων παραγωγής τους.

Σύμφωνα με μελέτες, η αυστηρή χορτοφαγία έχει οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην προστασία από ορισμένους καρκίνους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου αν σκοπεύεις να βγάλεις από τη ζωή σου μια για πάντα το κόκκινο και το λευκό κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και το αυγό.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η ανάπτυξη του πληθυσμού του πλανήτη και η τεράστια βιομηχανιοποίηση όλων των φάσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον. Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στερούνται της επαρκούς τροφής και του πόσιμου νερού. Η κατάσταση αυτή, επιβάλλει την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων παραγωγής τροφής που δεν επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση του πλανήτη.

 

Ένα κίνητρο για την υιοθέτηση της χορτοφαγίας αποτελούν οι τεράστιες επιπτώσεις των βιομηχανιοποιημένων φαρμών στο περιβάλλον και -ιδιαίτερα- στο νερό και τα δάση. Η εντατική καλλιέργεια αποτελεί μία από τις πιο πολυέξοδες σε ενέργεια και καταστροφικές για το περιβάλλον βιομηχανικές δραστηριότητες.

 

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι η υπομονή. Υπενθυμίζοντας τους στόχους και τους λόγους για να γίνει κανείς vegan θα βοηθήσει στο να μην υποκύπτει στον πειρασμό του κρέατος!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*