14 Λόγοι για τους οποίους είναι καλό να γίνετε χορτοφάγοι (ΜΕΡΟΣ 3)

Πάνω από το μισό του νερού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για τροφή.

Μια συνολικά χορτοφαγική διατροφή χρειάζεται 300 γαλόνια νερού ανά ημέρα, ενώ διατροφή βασισμένη στο κρέας χρειάζεται περισσότερα από 4.000 γαλόνια νερού ανά ημέρα. Το περιοδικό Time γράφει, «σε όλο τον κόσμο, καθώς περισσότερο νερό εκτρέπεται στην εκτροφή [ βοοειδών ], χοίρων, και κοτόπουλων, αντί της παραγωγής καλλιεργειών για άμεση κατανάλωση, εκατομμύρια πηγαδιών στερεύουν.»

 

Δεν μπορεί να τρως κρέας και να λες τον εαυτό σου οικολόγο.

Τα βιομηχανικά εκτροφεία χρειάζονται περισσότερο νερό από όλους τους άλλους χρήστες μαζί και παράγουν 130 φορές περισσότερα απόβλητα απ’ ότι ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός. Η εκτροφή ζώων χρειάζεται, ακόμη, περισσότερο από το 1/3 των καυσίμων που χρησιμοποιούνται και που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Έχει καταστρέψει τα 3/4 του επιφανειακού στρώματος του εδάφους μας, κάτι το οποίο αποτελεί μια μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία είναι αδύνατο να διορθωθεί.

Επειδή είναι ανυπεράσπιστα.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Isaac Bashevis Singer αποκάλεσε τη δίακριση ανάμεσα στα είδη την «περισσότερο ακραία» μορφή ρατσισμού, και αυτό διότι τα ζώα είναι στο ελάχιστο ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και πολύ εύκολο να καταστούν θύματα.

Όταν τα ζώα πονάνε, ουρλιάζουν, επίσης δεν θέλουν να πεθάνουν, αισθάνονται το φόβο.

Εννοείται πως νιώθουν πόνο από οποιασδήποτε μορφής βίαιη ενέργεια. Εάν τα κάψετε, το αισθάνονται. Εάν τους κάνετε ηλεκτροπληξία, το αισθάνονται. Τα ζώα αισθάνονται τον πόνο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στον ίδιο ακριβώς βαθμό με τους ανθρώπους.
Τα ζώα εκτιμούν τη ζωή τους τόσο όσο και οι άνθρωποι.

Και αυτό το μαρτυρούν και οι αντιδράσεις τους στον φόβο, όπως οι τρίχες τους σηκώνονται, ουρούν επάνω τους, και τινάζονται, ακριβώς όπως κάνουν και οι άνθρωποι από το φόβο ότι πρόκειται να μας βλάψουν ή να μας σκοτώσουν.

 

Το εμπόριο δεν είναι δικαιολογία.

Η βιομηχανία μαζικής σφαγής κοτόπουλων, χοιρινών, και άλλων ζώων είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά είναι καιρός να σταματήσει, όπως έγινε και με το εμπόριο σκλάβων (που επίσης είχε ισχυρά οικονομικά κίνητρα).
Τα ζώα μέσα στις βιομηχανικές φάρμες είναι πολλά και αριθμό και τόσο στριμωχτά μεταξύ τους, που αδυνατούν να φερθούν και να κινηθούν φυσιολογικά για το είδος τους για όλη τους τη ζωή.
Τα πουλερικά, οι χοίροι, και τα άλλα εκτρεφόμενα ζώα δεν αναπνεύουν ποτέ φρέσκο αέρα, δεν βγαίνουν στον ήλιο, δεν χτίζουν φωλιές, δεν έχουν επαφή με τα μικρά τους, και δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά τα οποία γεννήθηκαν για να κάνουν.
Ξέρουμε ότι ισχύει για τα πουλιά που αφήνονται ελεύθερα από ένα κλουβί και για τα σκυλιά που βγάζουμε βόλτα στο πάρκο, και ισχύει εξίσου για τα εκτρεφόμενα ζώα: Επιθυμούν την ελευθερία, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*