ΧΑΡΟΥΠΙ – Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το χαρούπι είναι αείφυλλο δέντρο και μπορεί να φτάσει έως και τα 13 μέτρα. Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά, καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα τους έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση και περιέχει πολλά και σκληρά σπόρια.

Είναι μια τροφή που χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο. Τα χαρούπια αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια αγαπημένη τροφή των Κρητικών. Είναι γνωστό ότι τρώγονταν στην Τουρκοκρατία αλλά και σε άλλες δύσκολες εποχές όπως ναζιστική κατοχή. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θυμούνται πόσα προϊόντα διατροφής έφτιαχναν με τα χαρούπια.

Παλαιότερα, οι Κρητικοί έτρωγαν τα χαρούπια για σοκολάτα, ενώ ακόμη εξακολουθεί να αποτελεί υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ

  • Περιέχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, B2, B3 και D και παρέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Βοηθάει στην πέψη, ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζει από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες, ανακουφίζει από το άσθμα (είτε προκαλείται από αλλεργίες είτε όχι), επιδρούν σαν αποχρεμπτικό, δεν περιέχουν καφεΐνη, απαλύνει από το βήχα και το κρυολόγημα, περιέχει γαλλικό οξύ, και βοηθάει στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας.

Επίσης, το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθάει στην αύξηση της λίμπιντο καθώς και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.                                                                                                                                         ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Το χαρουπάλευρο είναι ένα υγιεινό αλεύρι, που χρησιμοποιείται αντί της σκόνης κακάο και της σοκολάτας. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων.     

Μπορείτε να απολαύσετε την μοναδική γεύση που δίνει στο κέικ με χαρουπάλευρο και σταγόνες σοκολάτες υγείας και στα μπισκότα με αλεύρι κινόα και αβοκάντο, όπου έχουμε αντικαταστήσει το κακάο με αυτόν τον «Κρητικό  Θησαυρό».

                           

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*