ΠΡΟΖΥΜΙ…..ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΓΕΥΣΗ!

 

  «Ξημερώματα και ήδη ο αέρας πλημμυρίζει από  το άρωμα του ψωμιού που ψήνεται στο πετρόχτιστο  ξυλόφουρνο της γιαγιάς…. Ξυπνάω από το άρωμα που μου γαργαλάει τη μύτη και είναι τόσο έντονο που η κοιλίτσα μου αρχίζει να γουργουρίζει… Μια φορά την εβδομάδα η γιαγιά ζυμώνει και ψήνει τα  προζυμένια ψωμιά, τα οποία διατηρεί τυλιγμένα σε πετσέτες. Ανυπομονώ να βγει, να μου κόψει μια φέτα κι έτσι ζεστή ζεστή όπως είναι, με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη να το απολαύσω….» 

 Αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, αρώματα και γεύσεις που μπλέκουν το παρελθόν με το παρόν… «Ο μπαμπάς, που μου εξηγεί πώς φτιάχνεται το προζύμι… Η παράδοση, μου λέει, πως το προζύμι φτιάχνεται από το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο 14 Σεπτεμβρίου. Το κλαδάκι αυτό του βασιλικού  που μοιράζουν στην εκκλησία Ρηνιώ,  το παίρνουμε και το βράζουμε. Mε το νερό που έβρασε, μαζί με αλεύρι που το ανακατεύουμε, φτιάχνουμε ένα χυλό. Το «ταΐζουμε» με αλεύρι για λίγες μέρες. Στην διάρκεια αυτών των ημερών γίνεται η «ζύμωση της καλλιέργειας¨, των μικροοργανισμών δηλαδή, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία του προζυμιού. Κάθε μέρα χρειάζεται να αναπιάνουμε το προζύμι. Όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται το προζύμι. Το προζύμι βοηθάει να διατηρείται για μεγαλύτερο διάστημα το ψωμί… Με αυτόν τον τρόπο φτιάξαμε κι εμείς το προζύμι που χρησιμοποιούμε στα ψωμιά μας…»

Και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε την ίδια παράδοση και 40 χρόνια τώρα δημιουργούμε για εσάς ψωμί και αρτοποιήματα με φυσικό βιολογικό προζύμι. Γιατί είναι όμορφο να συνεχίζουμε την παράδοση και να δημιουργούμε αναμνήσεις για τα δικά μας παιδιά και συγχρόνως να δημιουργούμε για εσάς αρτοποιήματα γευστικά και υγιεινά.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήσαμε για τα αρτοποιήματα μας που είναι 100% δίκοκκο αλεύρι ολικής, αυτά που ονομάζουμε «αργής ωρίμανσης», το δικό τους βιολογικό προζύμι με αλεύρι δίκοκκο ολικής. 

Μπορείτε να δείτε  τα προϊόντα μας με βιολογικό προζύμι στους παρακάτω συνδέσμους

http://www.biomathioudaki.gr/product-category/freskos-artos/argis-orimansis-xoris-magia/

http://www.biomathioudaki.gr/product/boukies-krouton-me-avonado-argis-orimansis/

http://www.biomathioudaki.gr/product/paximadi-xoris-magia-apo-aleuri-dikokko-stariou-bio/

http://www.biomathioudaki.gr/product/frigania-xoris-magia-argis-orimansis-bio/

 

Προσπαθούμε να σας προσφέρουμε την ποιότητα που θέλουμε να δίνουμε στα ίδια μας τα παιδιά. Ζυμώνουμε…Αγάπη!

Με σεβασμό στη Φύση & τον Άνθρωπο!

Ειρήνη Π. Μαθιουδάκη

 

*Πηγή φωτογραφιών «Φωτογραφίες μνήμες παράδοση»

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*