ΠΡΟΖΥΜΙ…..ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΓΕΥΣΗ!

    «Ξημερώματα και ήδη ο αέρας πλημμυρίζει από  το άρωμα του ψωμιού που ψήνεται στο πετρόχτιστο  ξυλόφουρνο της γιαγιάς…. Ξυπνάω από το άρωμα που μου γαργαλάει τη μύτη και είναι τόσο έντονο που η κοιλίτσα μου αρχίζει να γουργουρίζει… Μια φορά την εβδομάδα η γιαγιά ζυμώνει και ψήνει τα  προζυμένια ψωμιά, τα οποία διατηρεί τυλιγμένα […]

ΧΑΡΟΥΠΙ – Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το χαρούπι είναι αείφυλλο δέντρο και μπορεί να φτάσει έως και τα 13 μέτρα. Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά, καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα τους έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση και περιέχει πολλά και σκληρά σπόρια. Είναι μια τροφή που χρονολογείται από την αρχαϊκή περίοδο. […]

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ” ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Η κορινθιακή σταφίδα,ένας διατροφικός θησαυρός εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς  καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο από τους ομηρικούς χρόνους, ενώ γραπτές αναφορές για το εμπόριο της υπάρχουν από τον 12o αιώνα. Τι προσφέρει στον οργανισμό    Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση (προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, ελαττώνουν […]